Mauri Karvonen

Työpäällikkö Mauri Karvonen IP-Heikkilä

Jos tarve vaatii, en pelkää laittaa kumisaappaita jalkaan ja hypätä monttuun” – IP-Heikkilän eläkkeelle jäänyt työnjohtaja Mauri Karvonen löytää itsensä usein haastavista tilanteista ja uskoo luottamukseen työmailla.

Vuosina 2011-2018 IP-Heikkilällä työpäällikkönä toiminut Mauri Karvonen tuli vuosien aikana kollegoille ja asiakkaille tunnetuksi piinkovana, mutta lämminhenkisenä rakennusalan ammattilaisena ja ongelmanratkaisijana, jolla arvot ovat kohdillaan. Haastattelimme Karvosta hänen merkittävästä työurastaan rakennusliike IP-Heikkilällä.

Ennen IP-Heikkilälle siirtymistä Mauri oli kulkenut rakennusalalla jo kunnioitettavan polun. Seitsemän vuoden työ IP-Heikkilällä mukaan luettuna työuralle mahtui yhteensä jopa 44 vuotta rakennusalan esimiestyötä. Johtajan roolin Mauri kuvailee olevan ennen kaikkea henkistä voimaa, avoimuutta ja kykyä hyväksyä se, että oma tapa ei aina ole se oikea. Ihmistuntemus ja tilannetaju ovat johtajalle erityisen tärkeitä piirteitä sekä se, ettei astu kenenkään varpaille ja loukkaa tunteita, sillä kerran menetettyä luottamusta ei ehkä koskaan saa takaisin.

Molemminpuolinen luottamus, sen merkityksellisyyttä Mauri ei voi korostaa liikaa. On välttämätöntä, että esimies voi luottaa työntekijöihinsä, eikä heitä tarvitse käydä työmaalla ”vahtaamassa” tai ”tuijottaa minuutteja”. Aamuvirkkuna Mauri on itse saattanut kolistella toimiston ovia välillä jo kuuden aikaan, kun töiden on ollut tarkoitus alkaa vasta seitsemältä.

Maurin mukaan ihminen ottaa mielellään vastuuta, kun häneen luotetaan. IP-Heikkilässä Mauri on arvostanut erityisesti asiantuntijuutta ja ratkaisukeskeisyyttä sekä sitä, että hänelle on annettu niin vapaat kädet käyttää omaa päätä ja kekseliäisyyttä rakennusprojekteissa. “Mulla pitää olla painetta ja haastetta, niin olen parhaimmillani. Helpoista ja yksinkertaisista asioista en pidäkään”, kertoo mies, jolle on tärkeää päästä töissä toteuttamaan täyttä potentiaaliaan, vaikka se välillä tarkoittaisikin “juuri niihin vaikeimpiin asioihin sotkeutumista”.

”Älä aseta itseäsi korokkeelle. Älä aina edes hyppää korokkeelle, vaikka koroke olemassa olisikin”, Mauri tiivistää johtajuuden syvimmän olemuksen. Hänelle mieluisinta on aina ollut olla lähellä työmaata: “jos tarve vaatii, en pelkää laittaa kumisaappaita jalkaan ja hypätä monttuun.” Omien sanojensa mukaan Mauri on käytännönläheinen mies, jolle oleellista on tehdä oikeissa kohdissa pienet asiat oikein.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen Mauri on löytänyt itsensä viime kesän ja syksyn aikana yllättäen taas työmaalta, pojan taloa rakentamasta. IP-Heikkilän hän jätti rauhallisin mielin, sillä kokee, että mitään ei jäänyt kesken ja rakennusliikkeen tulevaisuus on kirkas. “IP-Heikkilälle on nyt monta porttia on auki. Tai pitäisikö sanoa, että portteja ei ole ollenkaan, vaan ihan koko aita on auki”, Mauri toteaa lopuksi pilke silmäkulmassa. Me kiitollisena tulemme muistamaan Maurin eteenpäinkatsovana ja periksiantamattomana työnjohtajana, joka aidosti halusi aina löytää asiakkaan kannalta parhaan ratkaisun.