Oulun Tähtitorni - historiallinen restaurointiprojekti tuo esiin rakennusperinnön arvon

Oulun Tähtitorni, yksi kaupungin kesäisen maiseman tunnetuimmista maamerkeistä, on saanut viime vuosina kunnostusta IP Heikkilän toimesta. Tämä historiallinen linnarakennus, joka nykyään toimii suosittuna kesäkahvilana, on ollut restaurointitöiden kohteena kahtena edellisenä keväänä. IP Heikkilä on tunnettu erikoisrakentamisen osaamisestaan esimerkiksi useissa vanhoissa rakennuksissa.

Marko Poikela

Työnjohtaja, Sisäilma-asiantuntija
040 014 8818marko.poikela@ip-heikkila.fi

Oulun Tähtitorni - historiallinen restaurointiprojekti tuo esiin rakennusperinnön arvon

Oulun Tähtitorni, yksi kaupungin kesäisen maiseman tunnetuimmista maamerkeistä, on saanut viime vuosina kunnostusta IP Heikkilän toimesta. Tämä historiallinen linnarakennus, joka nykyään toimii suosittuna kesäkahvilana, on ollut restaurointitöiden kohteena kahtena edellisenä keväänä. Työt tämän historiallisen rakennuksen restauroinnissa jatkuvat taas syksyllä, kun kahvila sulkee ovensa talven ajaksi.

Restaurointi on korostanut erikoisrakentamisen vaativuutta ja merkitystä. Tähtitornin peruskorjaus on vaatinut muun muassa sen jykevän kivialan entisöintiä, jossa käytettiin erikoistyönä Ruskon Betonin kanssa valmistettua massaa. Saumausaineen resepti kehitettiin Suomenlinnan muurista otetun näytteen perusteella, mikä kuvastaa projektin pyrkimystä säilyttää rakennuksen historiallinen arvo mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa. Lisäksi muuri mallinnettiin hyödyntäen 3D-tekniikkaa, jotta kivet saatiin asetettua takaisin samaan asentoon kuin ne olivat olleet. Tähtitornin kunnostusprojekti ei ainoastaan palauta rakennuksen entistä loistoa, vaan se myös korostaa, kuinka tärkeää on huolehtia arvokkaasta rakennusperinnöstä tavalla, joka turvaa sen elinkaaren jatkumisen tuleville sukupolville. Kohteen saneeraamista tehdään yhteistyössä museoviraston kanssa.

Projektin vastaava työnjohtaja, Marko Poikela, joka on IP Heikkilän palveluksessa erikoisrakentamisen asiantuntijana, on vastannut paitsi Tähtitornin, myös useiden muiden Oulun tilakeskuksen rakennusten korjauksista ja perusparannuksista. IP Heikkilälle Tähtitorni ei ole ainoa eikoisrakentamisen tunnusmerkit täyttävä kohde, muita esimerkkejä tavanomaisista korjaustakentamiskohteista poiketen voitaisiin mainita esimerkiksi Riekin talo, jossa toimii muun muassa pidetty ravintola Cafe Rooster. Rakennusken alapohjan alle rakennettiin kellarikerros, jossa toimii Roosterin pubi. Ullakko sen sijaan saneerattiin toimistotiloiksi.

Haluatko kuulla lisää?

Huom! Tiedoston maksimikoko 10MB
Uploading...
fileuploaded.jpg
Upload failed. Max size for files is 10 MB.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.